کابل ابزار دقیق از پیچش چندین رشته سیم و کابل به هم تولید شده و به یمن ساختار منحصر به فردش تداخل الکترو مغناطیسی از منابع خارجی و تأثیر پذیری بین رشتههای مجاور در آن صفر است. از این رو میتوان این نوع کابل را در پردازش دادهها و سیستمهای کنترلی که کابلهای آنها باید به استقامت در برابر نویز و تداخلات مقاوم باشند، استفاده نمود.
بدین ترتیب از این کابل برای انتقال سیگنالها در سطح پایین، جابهجایی جریانهای پایین، انتقال سیگنالهای تولید شده توسط مبدلها به پنلها و کنترل کنندهها و همچنین تغییر یا پیاده سازی دستورالعملهای دستگاهها بهره میبرند.
انواع کابل ابزار دقیق
امروزه تنوع قابل قبولی از انواع کابل ابزار دقیق در دسترس میباشد، اما کابلهای شیلددار شناختهترین نوع آنها هستند که به علت کارایی عالی و توانایی فوقالعاده در محافظت از نویزهای خارجی بیشتر از نمونههای دیگر مورد استفاده قرار میگیرند. شیلد به خوبی قادر است که محافظ کلی را برای رشتههای ایجاد نماید، حال آنکه برخی از این کابلها به شیلد زوجی نیز تجهیز هستند که این امر استفاده از آنها را در محیطهای مواجه با انواع نیروهای مکانیکی مقاوم میسازد.
البته نوع سربدار این کابلها نیز وجود دارد که به راحتی در مکانهای حاوی هیدروکربن، حلال و مواد خورنده بدون مشکل فعالیت میکنند. اگر تمایل دارید کابل ابزار دقیق بتواند در عرصههای سختتر نیز حضور یابد، میتوانید از نوع آرموردار آن خریداری نمایید و در محیطهای مرطوب، اسیدی، قلیایی و… از آن استفاده کنید.
در حالت کلی کابل ابزار دقیق سبب کارایی بهتر سیستمهای اندازهگیری مانند سنسورها، کنترلرها و… میباشد که در صنایع مختلف و تجهیزات صنعتی مورد استفاده هستند. امکان کنترل سیستمهای الکتریکی با انتقال صحیح سیگنالها، ایجاد یک مدار الکتریکی مقاوم به منظور ارتقاء عملکرد سیستمهای کنترل و… از مزایای بارز این کابلها هستند.
مطلب پیشنهادی: کابل سیلیکونی چیست و چه کاربردی در صنعت دارد؟
مشخصات فنی کابلهای ابزار دقیق
در مقایسه اجمالی بین مشخصات فنی کابلهای ابزار دقیق با کابلهای فشار قوی درمییابیم که مهمترین مشخصه این کابلها، پایین بودن سطح ولتاژ انتقالی در آنهاست. البته از تعداد بیشتر رشته و سایز کمتر این رشتهها نیز نمیتوان گذشت که به واقع تفاوت ویژه این دو کابل را فراهم نمودهاند. شما میتوانید کابل ابزار دقیق را در قالب دوتایی، سه تایی یا چهارتایی که با هم در یک قالب محافظ قرار گرفتهاند، بیابید که این ساختار ویژه، سبب انتقال بدون نویز سیگنالها، افزایش طول عمر کابل، بازده بالا در آنها شده است.
از دیگر مشخصات این کابلها وجود سیمهای مسی تک رشته، افشان و زوج در تولیدشان است. اگر چه کابلهای ابزار دقیق بسته به نوع، محل و نحوه استفاده دارای مشخصههای فنی متفاوتی هستند، اما در حالت کلی وجود رشتههایی که عایقی از PVC یا PE به دور آنها پیچیده شده و سپس لایه فویل یا بافت یا نوار مسی به کمک آمده و ساختار فیزیکی کابل را کامل نمودهاند در تمامی آنها یکسان بوده، به همین دلیل این کابلها را غیر قابل نفوذ میدانند.
از این رو میتوان این نوع کابلها را به صورت دفن در خاک یا در فضای آزاد و در مجاورت شرایط جوی بد مورد بهرهبرداری قرارداد.
استانداردهای کابلهای ابزار دقیق
به منظور انتخاب صحیح نوع کابل ابزار دقیق باید به تناسب این کابلها با تجهیزاتی که کابل قرار است، در آن استفاده شود، دقت نمود. همچنین به بررسی شرایط محیطی که کابل در آن اجرایی میشود و میزان اثر گذاری محیط بر کابل پرداخت. با توجه به تمامی این موارد این کابلها بر اساس استانداردهای خاصی چون BS 5308 و IEC 60092 و BS 5308 و BSEN 50288 طراحی و تولید میشوند که هر یک امکانات ساختاری متفاوتی را ارائه میدهند و بر این مبنا در شرایط متفاوتی امکان فعالیت دارند.
کاربردهای کابل ابزار دقیق
انتقال اطلاعات، اندازهگیری دادهها، حفاظت و کنترل سیگنالها مهمترین کاربردهای کابل ابزار دقیق را تشکیل میدهند. از این رو میتوان این کابلها را در تمامی مکانهایی که حفاظت از تداخل الکتریکی بسیار حیاتی است، مانند نیروگاهها و پستهای برق، پالایشگاهها، کارخانهها، پتروشیمی مورد بهرهبرداری قرار داد. همچنین در عرصههایی که ارتباط مستقیم با ولتاژ پایین صورت میگیرد، نیز مانند ارتباط مستقیم با برق شهری مورد استفاده وسیع هستند.
البته کارگاههای تصفیه آب، معدن، اتاقهای کنترل در واحدهای صنعتی و خلاصه هر مکانی که به انتقال سیگنالها برای اندازهگیری فرآیندها نیاز است، کاربرد دارند.
مطلب پیشنهادی: آشنایی با شرکت ساتم الکتریک
نوع عایقهای به کار رفته در کابلهای ابزار دقیق
در حال حاضر عایقهای متفاوتی برای کابل ابزار دقیق ساتم الکتریک به کار برده می شود که این امر سبب دسته بندی جدید و متنوعی برای این ابزارهای انتقال سیگنال شده است. از رایجترین پلیمرهایی که به منظور عایقها میتوان مورد استفاده قرار گیرد، به آمیزه پلی وینیل کلراید یا PVC اشاره میشود، بعد از آن پلیاتیلن قرار گرفته و پلی پروپیلن، ترکیب بازدارنده شعله بدون هالوژن یا HFFR نیز در ادامه این دستهبندی قرار میگیرند.
در نهایت نیز پلیاتیلن کراس لینک شده یا XLPE میتواند به عنوان یک عایق مقاوم برای این کابلها در نظر گرفته شود. نحوه قرارگیری رشتهها در کابل نیز تابع قوانین ویژهای میباشد که از آن میتوان به رشتههای تکی، افشان یا زوج اشاره نمود. رنگ بندیهای متفاوت و شماره گذاریها به کمک خریداران آمده تا نوع کابل و نحوه قرارگیری رشتهها در آن مشخص شود.
ضخامت عایق نیز شامل استانداردهای خاصی است که نباید از آن تجاوز نماید. همچنین انتخاب سطح مقطع رسانا نیز باید بر طبق قاعده مشخصی صورت گیرد. اگر قصد نصب این نوع کابلها را دارید دقت کنید که سطح مقطع رسانا در 100 متر نباید از 1.5 میلیمتر کمتر و در 150 متر نباید از 2.5 میلیمتر کمتر باشد.
کابل ابزار دقیق و چگونگی درجه بندی آن
درجهبندی کابل ابزار دقیق کمک میکند تا به طور دقیق تعیین شود، کابل در چه صحنهای توانایی حضور دارد. از این رو درجه هر کابل از همان ابتدا مشخص شده و بر اساس همان در کارخانهها تولید میشود. البته معیارهای متفاوتی بر این درجهبندی تأثیرگذار هستند که از آن میتوان به مقاومت DC هادی، شرایط محیطی اطراف کابل و مقاومت حرارتی مواد عایق اشاره نمود.
با نگاهی دقیقتر درمییابیم که تمامی این پارامترها به توانایی کابل در تخلیه گرمایی حاصل از عبور جریان از هادی درونی خود اشاره دارد. بدین ترتیب میتوان در بیانی سادهتر گفت که درجه بندی کابل بر مقاومت حرارتی کابل در برابر جریان عبوری تمرکز دارد و بر اساس آن تعیین میگردد.
چگونگی تهیه کابل ابزار دقیق با کیفیت
معیار ظاهری وجود ندارد که بتوان بر اساس آن یک کابل با کیفیت را از نمونههای تقلبی تفکیک نمود. مشخصههایی چون وزن، جنس عایق، جرم کابل و… هیچ کدام معرف خوبی برای یافتن کابل مناسب نیستند. شما برای خرید کابل ابزار دقیق مرغوب و با کیفیت میتوانید با کارشناسان فروش شرکت ساتم الکتریک در ارتباط باشید تا با قیمتی مناسب کالایی اصل و مرغوب در اختیارتان قرار گیرد.