کابل شبکه شبیه به کابل تلفن میباشد با این تفاوت که کابل تلفن ۲ یا ۴ سیم دارد
اما کابل لن ۸ تا رشته سیم، شکل ظاهری سوکت کابل LAN هم مثل سوکت کابل تلفن هست با این تفاوت که پهن تر میباشد به این دلیل که سوکت شبکه ۸ سیم وارد میشود.
البته لزومی به ۸ تا سیم نیست چون تا پهنای باند ۱۰۰ مگا بیت در ثانیه رو میشه با ۴ تا سیم (دو تا زوج سیم) ارسال و دریافت کرد.در زبان انگلیسی کابل شبکه lan cable و یا Ethernet cable نام دارد.
کابل LAN، رابط بین دستگاه ها و تجهیزاتی میباشد که قابلیت شبکه شدن را دارند.برای ارتباط بین دو یا چند دستگاه در یک شبکه نیازمند به کابل کشی شبکه هستیم.مثلا برای اتصال ۱۲ دوربین IP به یک دستگاه NVR از طریق سوییچ، نیاز به کابل شبکه در متراژهای مختلف داریم تا از هردوربین IP تادستگاه NVR کشیدهشود تا داده ها در این مسیر منتقل شوند.
سوکت RJ45:
اسم سوکت کابل شبکه RJ45 هست.به دو سر کابل باید سوکت RJ45 متصل شود. سوکت RJ45 برای کابل لن رشته ای و مفتولی فرق میکند.کابل LAN توسط همین سوکت RJ45 به کارت شبکه دستگاه های مختلف وصل میشه، روی هر کارت شبکه به پورت LAN وجود داره که در واقع ورودی همین کابل شبکه است.
ساختار کابل :
در کابل های شبکه ۸ سیم با رنگهای مختلف وجود دارد. ۴ تا رنگ اصلی و۴ تا رنگ فرعی ۴ تا رنگ اصلی عبارتند از: سبز- آبی- نارنجی- و قهوه ای- و ۴ تا رنگ فرعی هم ترکیبی از رنگ های اصلی با رنگ سفید هستند.یعنی سفید سبز- سفیدآبی- سفید نارنجی- سفید قهوه ای.یه رنگ اصلی و یه رنگ فرعی با همدیگه تشکیل یه زوج میدن، مثلا رنگ سبز و سفید میشه یه زوج که به همدیگه پیچیده شدن.رنگ سیم های داخلی کابل صرفا برای شناسایی سریع تر بوده و معنی خاصی ندارد. به همین خاطر به آنها چهار زوج گفته میشود.
جنس این کابل ها از مس بوده و هرچه درجه خلوص مس در آنها بیشتر باشد دارای کیفیت بهتر و افت ولتاژ کمتری هستند.در تصویر زیر رنگ بندی این کابل را مشاهده میکنید.
برای خنثی کردن اثر نویز بر روی کابل ها آنها را دو به دو به همدیگر میچیچند.در بعضی از کابل ها، یه روکش کلی روی همه سیم ها میکشن و در بعضی دیگر، سیمها را دو به دو روکش(شیلد) می زنند.
روکش کلی واسه اینه که سینال در برابر نویز خارجی مقاوم باشه و روکش دو به دو هم واسه اینه که سیمها حتی در برابر نویز داخلی خودشون هم مقاوم باشن.
انواع کابل LAN:
کابل lan به دو نوع شیلد دار و بدون شیلد تقسیم میشه شیلد برای جلوگیری از نویزهای داخلی و خارجی طراحی میشود. در حالت کلی کابل لن به دونوع
STP و UTP تقسیم میشود.روکش کابل مانند یک محافظ از کابل شبکه در برابر تهدیدات خارجی، مانند تداخل الکتریکی، سیگنالهای مزاحم، ضربات و کشش های
احتمالی که به کابل وارد میشود محافظت میکند این روکش شامل روکش پی وی سی و یا فویل آلومینیمی، شیلد مسی و نخ ابریشمی میباشد.
تقسیم بندی کابل لن بر اساس نوع کابل و کارکرد آنها انجام میشود
-
- از کابل های CAT1 بدلیل کاهش سرعت و کیفیت ترافیکی استفاده نمیشود
- کابل های CAT2, CAT3, CAT4, CAT5 , CAT6 بخاطر کیفیت بالا و حمایت از باز ترافیکی تلفن و شبکه ها استفاده میشود
- کابل های CAT2 در شبکه های Token Ring کاربرد دارند و سرعت انتقال اطلاعات این نوع کابل ۴ مگابیت در ثانیه میباشد
- کابل CAT3 دارای پوشش سرعت انتقال اظلاعات با سرعت ۱۰ مگابیت در ثانیه میباشد
- از کابل های CAT5 برای سرعت بالاتر مثلا ( ۱۰۰ مگ بیت در ثانیه ) استفاده میشود.